ESPORT SALUDABLE - PERSONAL TRAINER

MOTIUS PER DEIXAR DE FUMAR


1.-Per tu mateix:
La mortalitat de les persones fumadores supera en un 70% a la mortalitat de les no fumadores de la mateixa edat, ja que cada cigareta disminuteix d’uns 5 a 8 minuts de vida, o sigui, uns 8 anys menys d'expectativa de vida en grans fumadors. 

2.-Per les persones estimades:

El fumador passiu té un risc elevat al doble de relació al no fumador i els més làbils són els nens que poden fer més infeccions respiratòries agudes i més freqüentment. El fum del tabac afecta un 40% als fumadors passius ja que la concentració del fum del tabac porta més de 4000 substàncies tòxiques, entre elles, la nicotina, el quitrà, cetones i bencens...

3.-Efectes sobre l’organisme:
3.a. Sobre el sistema nerviós central:

La discreta estimulació i la suau sedació posterior donen el plaer de fumar, que motiva al fumador i és utilitzat per la propaganda comercial d’algunes marques. La dependència o addicció s’explica per les molèsties que es produeixen al deixar de fumar i que poden traduir-se en malestar, insomni, ansietat i malhumor.

3.b.Sobre el sistema cardiovascular:
Pot produir arrítmies, taquicàrdies i un augment de la pressió arterial, sent de vital importància en pacients amb malalties coronàries.
Si vols perdre pes has de deixar de fumar perquè 10 cigarretes equivalen a destruir el 35% dels glòbuls vermells. Si tens menys glòbuls vermells disminueixes la quantitat d’oxigen utilitzable pel cor, per tant el cos no combustiona amb normalitat.

3.c.Efectes sobre el sistema respiratori:
Com hi ha disminució de la disponibilitat d’oxigen, es produeix càncer bronquial, bronquitis crònica, i enfisema pulmonar. Malaltia en la qual hi ha destrucció del teixit pulmonar afectant directament a la capacitat funcional del pulmó, irrecuperable, que es tradueix en una insuficiència respiratòria crònica. 

3.d.Efectes sobre l’aparell digestiu:
Disminueixen les contraccions de la gana i amb conseqüència calma la sensació de gana. Estimula la motilitat intestinal i en fumadors hi ha possiblitat d’úlcera pèptica gastroduodenal.

3.e.Efectes sobre l’embaràs: 

Les dones fumadores estan exposades a parts prematurs, dany fetal intrauterí i augment de morbilitat perinatal (menys pes, menor desenvolupament físic, menor capacitat escolar) i infeccions respiratòries bacterianes.

3.f. Efectes sobre la pell:
Produeix arrugues prematures i profundes, cutis espatllat i dits groguencs. A la boca produeix un mal alè i les dents enfosquides.
Cal anomenar els múltiples càncers que produeix el tabac: des del càncer de bufeta, càncer de pàncrees, càncer d’estómac, càncer d’esòfag, càncer de laringe, càncer de cavitat oral, càncer de pulmó, càncer bronquial, etc.

BENEFICIS DE DEIXAR DE FUMAR:

-Major capacitat d’esforç als pocs minuts: com pujar escales.
-Entre els 20-30 minuts es normalitza el pols i la tensió arterial
-Entre les 8 i les 24h, es normalitzen els nivells de monòxid de carboni en sang.
-Entre las 48-72h es recupera el gust i l’olfacte.
-En pacients amb problemes de pulmó, als 3 mesos de deixar de fumar la seva funció pulmonar millora un 5%.
-Als 12 mesos el risc de cardiopatia isquèmica es redueix a la meitat.
-Als 10 anys , el risc de càncer de pulmó s’ha reduït a una tercera part.
-Entre els 10-15 anys la mortalitat global s’equipara a la del no fumador

CONSELLS PER DEIXAR DE FUMAR:

- Proposa’t deixar de fumar i prèn la decisió, és important fixar la data en què deixaràs de fumar.
- Escriu els motius pels quals val la pena deixar de fuma; per la salut, la família, els diners (que literalment es fan fum), i guarda-ho en un lloc accessible per quan tinguis una temptació.
- Busca la raó per la qual fumes i troba la solució per reemplaçar l’hàbit per un altre més sa.
- Realitza activitats que t’impedexin fumar, com fer esport o anar al cine i intenta evitar els llocs o grups que t’incitin fumar. 
- Planeja una activitat o un salvavides en cas que tinguis moltes ganes de fumar com caminar, menjar un xiclet o un caramel. 
- Felicíta’t i recompènsa’t per deixar de fumar, utilitza els diners que estàs estalviant en alguna cosa que t’agradi. Així veuràs com també els que estan al teu voltant el feliciten per deixar de fumar. 
-Ara que has deixat de fumar passaran dies en què no et sentiràs bé, això dura unes 2-3 setmanes ,és la pitjor etapa però aviat passarà, i després t’adonaràs que el teu organisme funciona amb més energia, sense mal de cap, i veuràs com canvia la teva pell i es posa més radiant.
- Parla amb algú que hagi deixat de fumar i pregunta-li com ho va aconseguir i com es va sentir després de fer-ho.
-Prèn molta aigua per depurar els tòxics acumulats en el cos.
-Prepara’t per tenir recaigudes, ningú és perfecte però el més important és que no et rendeixis i ho segueixis intentant.

RECORDA: mai és tard per deixar de fumar, però és millor aviat;
no deixis que el vici et controli, controla tu el vici;
DEIXAR DE FUMAR ÉS POSSIBLE

MÈTODES PER DEIXAR DE FUMAR:

-Els pegats de nicotina, caramels i xiclets et redueixen l’ansietat. Els pots comprar a la farmàcia però a la llarga són cars perquè el tractament s’ha de mantenir durant força temps i quan deixes d’utilitzar-los el cos torna a tenir la necessitat de nicotina i les teves ganes de fumar creixen. Tot i així hi ha persones que ho aconsegueixen per aquest mètode.

Últimament ha sortit al mercat un fàrmac el qual conté una mol.lècula que és la vareniclina. Aquesta actua més directament sobre els receptors de nicotina del cervell, els bloqueja i la necessitat de fumar va disminuint a lo llarg del tractament. Per accedir a aquest fàrmac fa falta recepta mèdica del metge de capcelera, cardiòleg, o qualsevol altre especialitat mèdica. No oblidem que és un medicament.
El % d’èxit amb aquest producte és molt alt i la reincidència més baixa que amb les altres opcions.

K-Stretch
K-Stretch
Més Informació
Método Hipopresivo
Mètode Hipopressiu
Marcel Caufriez
Copyright 2013 Mireia Solé